Blog

Így óvd meg a kerted a vakondoktól

2024.02.22 09:56
Kedvezmenyekboltja
Így óvd meg a kerted a vakondoktól

Aranyos kis állatok a vakondok, ráadásul a talaj kiváló minőségének indikátorai. Ennek ellenére senki nem szereti őket a kertjében, mert tönkre teszik a füvet. Cikkünkben bemutatjuk milyen kiméletes módszerek vannak, hogy távol tartsuk őket.

Hogyan riasszunk el vakondokat a kertünkből?

A vakondok hasznos rovarevő emlősök, amelyek a talajt szellőztetik és pusztítják a kártevőket. A vakondtúrások annak is a jelei, hogy jó minőségű a talaj, sok benne a giliszta és ez odavonzza a vakondokat is. Azonban nincs az a kerttulajdonos, akit megnyugtatna ez a válasz. A kertben túrásuk károkat okozhat a pázsitban, virágágyásokban és veteményeskertben. Szerencsére léteznek hatékony és környezetbarát módszerek a vakondok elriasztására a kertünkből.

Természetes riasztószerek:

  • Szagok:A vakondok érzékeny szaglóérzékkel rendelkeznek. Számos szag riasztó lehet számukra, mint pl. a citromhéj, a ricinusolaj, a molyirtó, a fokhagyma, a kutyaszőr, a tojáshéj, a dióhéj, a levágott haj. Helyezzük ezeket a szaganyagokat a vakondtúrásokba és alagútnyílásokba.
  • Hangok:A vibráció és a zaj is riasztó lehet a vakondok számára. Helyezzünk szélcsengőket, rádiókat, vagy vibrációs riasztókat a kertbe. A vibrációs vakondriasztó talán az egyik leghatékonyabb módszer.
  • Növények:Egyes növények gyökerei riasztó hatással bírnak a vakondokra. Ültessünk a kertbe ricinusnövényt, büdöskefét, császárkoronát, kerti kakukkfüvet, fekete ürömöt, borágót, bársonyvirágot, medvehagymát.

Fizikai akadályok:

  • Háló:Helyezzünk dróthálót a vakondtúrások alá, mielőtt elültetnénk a növényeket. A hálónak legalább 60 cm mélynek kell lennie, és a talajszint fölé is ki kell emelkednie 10 cm-rel.
  • Vakondcsapda:Hiába hatékony módszer de ne használjunk vakondcsapdát, mivel a vakondok védett állatok. A csapda használata előtt tájékozódjunk a helyi jogszabályokról. Régebben petroleumolajat is öntöttek a vakondtúrásokra, hogy mérgezzék ott a földet és egyúttal a vakondot is de ezt a módszert semmiképpen nem javasoljuk. Egyrészt állatbaráti okokból, másrészt pedig ott a fű sem fog jó darabig nőno ahol a talaj minősége tönkre lett ilyen módon téve.

Fontos megjegyzések:

  • A vakondok elriasztása türelmet igényel. Ne várjunk azonnali eredményt.
  • Kombináljuk a különböző módszereket a hatékonyság növelése érdekében.
  • Ne ártsunk a vakondoknak, és ne használjunk mérgező anyagokat.

A vakondok elriasztása mellett fontos a kert gondozása is. A talajtakarás, a gyomlálás és a növények metszése segíthet megelőzni a vakondtúrásokat.

Ha a fenti módszerek nem hatékonyak, forduljunk szakemberhez. A vakondok professzionális eltávolítását megbízható kertészeti vállalkozások végezhetik.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu